Otworzenie własnej restauracji czy baru to z pewnością moment pełen wielkich emocji oraz szczęścia. Aby jednak było to możliwe, lokal musi przejść przez szereg testów, aby każdy odwiedzający czuł się w nim bezpiecznie. Jakie są wymogi sanepidu dla gastronomii? W artykule uchylimy rąbka tajemnicy, abyś miał zarys tego, co czeka Cię po zgłoszeniu lokalu gastronomicznego do sanepidu.
W artykule przeczytasz:
- Zgłoszenie lokalu gastronomicznego do sanepidu
- Jak przygotować lokal do odbioru? Wymogi sanepidu w gastronomii
- Jakie jeszcze są wymogi sanepidu? Lokal gastronomiczny pod lupą
- Warunki sanepidu dla małej gastronomii
Zgłoszenie lokalu gastronomicznego do sanepidu
Bez paniki, nie chodzi nam tutaj o donos. Każdy kto chce produkować żywność lub nawet wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, musi zrobić bardzo ważną rzecz. Zdobyć wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zwanej powszechnie sanepidem.
Takie zgłoszenie lokalu gastronomicznego do sanepidu należy wykonać poprzez złożenie wniosku minimum 14 dni przed rozpoczęciem działalności. Musisz dostarczyć go do jednej ze stacji sanitarno-epidemiologicznych, właściwej dla Ciebie względem siedziby lokalu. Złożenie wniosku o odbiór jest darmowe. Jeśli wszystkie wymogi sanepidu dla gastronomii zostaną spełnione, otrzymasz zatwierdzenie oraz wpis do rejestru zakładów, co pozwoli Ci na upragnione rozpoczęcie swojej działalności.
Jak przygotować lokal do odbioru? Wymogi sanepidu w gastronomii
Przygotowanie lokalu do odbioru to być może niemały stres dla wielu przyszłych właścicieli, obawiających się, czy ich obiekt będzie spełniał wszystkie wymogi sanepidu dla gastronomii. Na co należy zwrócić uwagę na tym etapie naszej działalności?
Przede wszystkim, zbierz wszystkie należyte do okazania dokumenty, takie jak np. akt własności lokalu lub umowa najmu, umowa wywozu śmieci i wyniki badań wody. Orzeczenia dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób, które zatrudniasz w lokalu oraz dokumentację GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej), GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i HACCP, dotyczącą analizy zagrożeń oraz zawierającą schematy technologiczne.
Jakie jeszcze są wymogi sanepidu? Lokal gastronomiczny pod lupą
Wiele wymogów sanepidu w gastronomii opiera się właśnie na wspomnianym wcześniej systemie HACCP. Dlaczego i czym on właściwie jest? Już wyjaśniamy.
HACCP to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, opierający się na zasadach z Kodeksu Żywnościowego. Zapewnia bezpieczeństwo i zgodność z przepisami na rynku międzynarodowym. Wdrożenie zasad HACCP to proces wieloetapowy i należy przeprowadzić go z odpowiednią dokładnością. Dzieli się go na etapy przygotowawcze oraz etapy analizy i identyfikacji.

System oparty jest na 7 zasadach:
- Analiza zagrożeń
- Wyznaczenie krytycznych punktów kontroli.
- Określenie limitów krytycznych
- Wprowadzenie procedur monitorowania w krytycznych punktach kontroli
- Ustalenie działań naprawczych
- Określenie procedur weryfikacyjnych systemu
- Ustanowienie systemu dokumentacji oraz procedur zapisów
Ostatnim etapem wdrożenia systemu to okazanie dowodu zgodności z wymaganiami prawa żywnościowego, czyli księgi HACCP – przygotowanie pełnej dokumentacji bywa trudne do zrealizowania na własną rękę, na szczęście istnieją firmy gotowe pomóc Ci w tym zadaniu. Pomogą Ci one nie tylko w przygotowaniu księgi, ale też w pełnej realizacji wszystkich etapów systemu, abyś spełniał oparte na nich wymogi sanepidu dla gastronomii.
Potrzebujesz HACCP do gastronomii? ZADZWOŃ
+48 885 888 994Inne wymogi sanepidu dla gastronomii
Aby spełnić wymogi sanepidu, należy utrzymywać w czystości i dobrym stanie technicznym wszelkie pomieszczenia, które związane są z produkcją lub obrotem żywności. Dodatkowo, wystrój, konstrukcja i wyposażenie mają sprzyjać eliminacji ryzyka jej zanieczyszczenia. Należy również zadbać o naturalny i mechaniczny system wentylacji oraz sprawny system kanalizacyjny z odpowiednią ilością toalet i umywalek do mycia rąk z ciepłą i zimną wodą, zaopatrzonych w środki do mycia rąk oraz ich higienicznego suszenia.
Środki transportu, których przeznaczeniem jest przewóz żywności również muszą być utrzymywane w czystości, a ich dezynfekcja i czyszczenie ma być odpowiednio łatwe do zrealizowania.
Żywność na każdym etapie produkcji, czy to gotowy produkt, półprodukt czy surowce i składniki, musi być przechowywana w odpowiednich warunkach. Niedopuszczalnym jest, aby znalazły się wśród nich jakiekolwiek szkodniki lub patogeny. W przypadku takich sytuacji masz obowiązek wyeliminować zagrożenia. Najlepiej jest wtedy zgłosić się do fachowców – profesjonalna dezynsekcja, dezynfekcja i deratyzacja to najskuteczniejsze rozwiązanie dla tych niebezpieczeństw gastronomii.
Warunki sanepidu dla małej gastronomii
Planujesz otworzyć kebaba, sprzedawać zapiekanki lub postawić food trucka? Te i inne punkty zaliczane są do małej gastronomii, czyli miejsca, gdzie dania nie są tworzone od podstaw, a bardziej przygotowywane z gotowych półproduktów i podawane „na szybko”. Jakie warunki sanepidu dla małej gastronomii musisz spełnić, aby wszystko przebiegało zgodnie z wytycznymi?

Sanepid w swoich działaniach, bez względu na to, czy ma do czynienia z gastronomią dużą czy małą, opiera się na wytycznych zapisanych w ustawie o warunkach żywności żywienia i zasadach HACCP. Każdy lokal podlega tym przepisom, nieważne czy chodzi o dużą restaurację, małą budkę z hot dogami, czy też o procedury HACCP w stołówce szkolnej, która również musi spełniać określone wymagania sanitarne.
Warunki sanepidu dla małej gastronomii dotyczą zatem między innymi:
- Pracowników, którzy mają styczność z jedzeniem.
- Wdrożenia HACCP.
- Jakości wody i żywności.
- Konstrukcji lokalu.
- Posiadania kompletu odpowiednich dokumentów.
System HACCP jest obowiązkowy dla każdego punktu gastronomii z działalnością na terenie UE. Istnieją pewne wyjątki, jeśli chodzi o posiadanie księgi HACCP w przypadku warunków sanepidu dla małej gastronomii, zależy to jednak od specyfiki lokalu i najlepiej mieć ją przy sobie lub poradzić się profesjonalistów świadczących pomoc w przygotowywaniu dokumentacji oraz opracowaniu księgi.
Źródła:
Gov.pl, Główny Inspektorat Sanitarny, Wymagania higieniczne – system HACCP
Biznes.Gov.pl, Uzyskaj zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej